Farinetes, farina, farro

L’origen de les farinetes és molt humil, es un plat econòmic i típic d’hivern. Però la cuina actual, com la italiana o la cuina Volcànica de La Garrotxa, ha recuperat aquest plat i sovint amb presentacions molt elaborades, enriquides amb algun ingredient local de prestigi, com per exemple la tòfona.

A La Garrotxa hi ha dos fires anuals dedicades a les farinetes i la seva promoció culinària. La Fira del Farro de la Vall de Bianya, que s’organitza al voltant del farro de blat de moro, i la Fira del Fajol de Batet de la Serra dedicada al cultiu i aplicacions gastronòmiques del fajol. Des del punt botànic el fajol no es un autèntic cereal, no és pas una gramínia ni té gluten, però se’n fa el mateix ús.

Es té constància que a l’antiga Grècia ja es feien farinetes amb farina d’ordi, mentre a l’Imperi Romà també es menjaven però de blat. La recepta del farro apareix als llibres de cuina medievals catalans (Llibre de Sent SovíLlibre del Coch).

Les farinetes poden ser dolces o salades. Les versions salades se solen utilitzar com a acompanyament mentre que les dolces es menjen com a postres. Les farinetes de fajol més populars son dolces i es preparen fent una gelatina que es fregeix i desprès s’ensucra. El farro de blat de moro salat normalment se serveix amb cotnes, llardons, rostillons de cansalada o botifarra, i crostons de pa fregit.

Us deixem la recepta de farro salat :

Ingredients:

  • 200 g de farina de blat de moro
  • 2 talls de cansalada
  • daus de pa fregit
  • aigua
  • sagí
  • oli

Elaboració:

Tireu la farina i el sagí en una olla amb aigua bullent. Deixeu-ho coure uns 20 minuts sense remenar. Fregiu la cansalada I afegiu-la a la olla, juntament amb el pa.

http://www.ajuntament.valldebianya.org/ca/fira-del-farro-2018.aspx

http://www.batetdelaserra.cat/fira-del-fajol/

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Abrir chat
Hola! Pots fer la teva comanda directament aquí!