«Per dijous gras, botifarra fins al nas»

El proper 4 de febrer es Dijous Gras, dia que assenyala l’inici de les festes de del Carnestoltes i cau sempre en lluna nova perquè es una celebració lligada al calendari lunar. Se celebra de molt antic, en un almanac de les festes de Barcelona de 1792 titulat “Sarrabal de la ciutat de Barcelona para el año 1792”  és la primera vegada que trobem dades interessants referents al Dijous llarder. L’autor del Sarrabal li dedica aquesta graciosa dècima:

La tradició d’aquest dia, diu en Joan Amades, era la de menjar carn de porc en abundància, com una mena de preparació per encarar l’abstinència quaresmal. Els bons barcelonins menjaven les típiques coques enllardades i un cuinat característic de la diada, anomenat cassola. La cassola era un cuinat de porc, amb ous batuts, canyella i sucre, de tal manera que al coure’s al forn, els ous formaven una crosta. A Valls encara es cuina la cassola de Dijous Gras, un arròs dolç de porc amb crosta. Podeu trobar la recepta a:  http://www.vilaweb.cat/noticia/4231580/20150214/cassola-carnaval-valls.html.

Avui dia, el costumari està protagonitzat per les truites i els ous barrejats amb la carn de porc, les botifarres, els llardons i les seves coques. No pot faltar a taula la tradicional botifarra d’ou, un embotit que s’elabora amb papada, magra de porc i ous, pràcticament en la mateixa proporció. Es a dir la mateixa quantitat de carn i ous. Es piquen, salpebren i barregen els ingredients, s’emboteixen en tripa, i les botifarres es couen durant 45 minuts.

A casa nostra no en falta pas de botifarra d’ou!

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Abrir chat
Hola! Pots fer la teva comanda directament aquí!